Nieuwjaarstoespraak Janine

Op Oudjaarsdag stond ik, tijdens het oliebollen bakken, een beetje voor mij uit te staren, viel bijna in slaap toen de voordeurbel klonk en er een postbode voor de deur stond. Hij overhandigde mij een pakje wat geadresseerd stond aan onze vereniging. Ik ging aan tafel zitten en maakte het pakketje open. Tot mijn verbazing zat er een glazen bol in waar op te lezen stond “een kijk op het jaar 2016”. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik keek in die bol.

Ik zag ons voorjaarsconcert in een overvolle Muze, we hebben zelfs een dertigtal gasten moeten teleurstellen omdat zij niet naar binnen konden. Maar gelukkig konden zij ons concert toch volgen via Omroep BO. Wij gaven daar een geweldig concert, wat ons een staande ovatie opleverde die 10 minuten duurde.

In april dienen er spontaan 8 nieuwe leden zich aan, dit waren o.a oudleden die ons hebben horen spelen op het Voorjaarsconcert. Hoera!!

In mei verblijdt onze penningmeester ons, hij heeft zojuist een meerjarig hoofdsponsorcontract getekend met de RABO- bank. Onze financiële zorgen zijn in één keer opgelost.

In de maand juni gaan we met de gehele vereniging een optreden verzorgen in de Efteling, er zijn twee bussen nodig om ons te vervoeren. In de Efteling heeft de voorzitter nog een hele discussie met de tambour-maître, of we in rijen van 4 of 6 breed lopen. Na enkele minuten hadden ze een poldermodel gevonden, het werden rijen van 5.

Op de tuinenmarkt in juni, viel de opkomst door allerlei redenen wat tegen, slechts 40 muzikanten en 10 tamboers vrolijkten muzikaal de markt op. De dirigent won nog wel de hoofdprijs bij de loterij van Crescendo, namelijk een jaar gratis blokfluit les.

Juli en augustus werden gebruikt voor ons zomerreces.

In september openen we ons eigen clubhuis, zodat we niet meer gebonden zijn aan de beschikbare ruimte in de muze. Hier kunnen we zoveel en zo vaak oefenen als we willen, is er een ruime opslag en kunnen we workshop-weekenden organiseren.

De maand oktober staat in het teken van de jeugdleden. Zij gaan alle 30 op muziekkamp. Onderleiding van Iwan en Janine verblijven ze in een week in vakantieboerderij waar zij repeteren en spelen. In het weekend komen de seniorleden ook en op zaterdagavond wordt het afgesloten met een gezamenlijk concert.

Een Duo-concert met een ander Fanfarekorps Excelsior in november staat voor de deur, om problemen te voorkomen met publiek worden er toegangskaarten verkocht, alle 350 kaarten zijn binnen een week verkocht. Ook doen we mee met een concours en verdienen we direct promotiepunten en een 1e prijs.

Dan december, ons optreden tijdens de muzikale kerstwandeling wordt zo druk bezocht dat er extra ruimte moet worden gemaakt op het Lindenplein om alle toehoorders plaats te kunnen bieden. Op de laatste repetitie van het jaar kijken we met zijn allen terug op het jaar 2016. Wat was dit een geweldig mooi jubileumjaar. Het leek wel onwerkelijk.

Maar dan hoor ik een harde knal. Ik kijk verschrikt op en zie hoe de jeugd door de straat loopt en vuurwerk aan het afsteken is. De glazenbol die voor mij stond is verdwenen. Was ik dan toch in slaap gevallen en was het allemaal maar een droom? Maar soms komen dromen uit. Al was het maar de helft wat uitkomt dan mogen we toch zeer tevreden zijn.

Wat geen droom is, maar werkelijkheid, is dat we zo goed bezig zijn met het werven van jeugd, dat we nu op zoek moeten naar extra subsidies en andere sponsorgelden. Omdat we anders gewoon failliet gaan aan ons eigen succes.

Verder staan dit jaar op het programma:

Een feestavond ter ere van ons 95-jarig bestaan voor alle leden en aanhang op 5 maart. Tijdens dit feest zal de nieuwe concertkleding worden uitgedeeld en loopt er als een rode draad door de avond “Excelsior got Talent”. Iedereen kan zich hiervoor opgeven. Laat zien en horen wat je kan op je instrument of stap uit je comfortzone en probeer eens een andere discipline van ons korps! Er zijn echte bekers te winnen en degene die het best een optreden laat zien van een andere discipline, krijgt de aanmoedigingsprijs.

Ons jubileumconcert op 13 maart

De Palmpaasoptocht op 20 maart, waarin traditiegetrouw de nieuwste leden voor het eerst mee gaan lopen. Dit jaar zijn dat: altsaxofoon Sterre Heck, trom Daan van der Zalm en tamboer-maître Niels Passchier.

De Bloemencorso op 23 april.

Voor Koningsdag ga ik komende week in gesprek met de oranje vereniging.

Een kerkdienst ter ere van ons 95-jarig jubileum op 24 april

Een muziek play-in ter ere van 150 Noordwijk Badplaats op 19 juni (onder voorbehoud van subsidie en vergunning).

Deelname aan de lampionnenoptocht in Voorhout in september.
Deelname aan het muziekfestival in Bodegraven op 7 november.

Een uitwisselingsconcert met het eveneens 95-jarige fanfarekorps Excelsior uit Hagestein ook in november.

Kerstconcert tijdens de muzikale kerstwandeling op 10 december.

En nog diverse serenades aan een aantal Noordwijkers die dit jaar ook 95 jaar worden.

Daarnaast zullen uiteraard ook de jeugd laten zien en horen wat ze kunnen, maar moet er nog even gekeken worden hoe/waar en wanneer dat is in te vullen en is er ons jaarlijkse uitje met de jeugd naar een pretpark.

Tot slot wil ik toch nog wat aan jullie meegeven, Excelsior Noorwijk, de keunste fanfare van het dorp, dat zijn wij allemaal! Niet alleen het bestuur of een paar personen die net wat meer tijd en ideeën heeft als anderen, maar wij, met z’n allen!

Denk mee, doe mee, help mee! Alleen dan kunnen we met elkaar er een mooi en feestelijk jubileumjaar van maken en leggen we dit jaar een mooie basis om te bouwen naar ons 100-jarig jubileum in 2021!


Ik wens u allen en onze vereniging een gezond, muzikaal en collegiaal 2016 toe!